Riu Francolí

22 Gener 2015

Categoria: Josep Mª Queralt : Fotografia

_JMQ0087 copia _JMQ0081 copia _JMQ0068 copia 2_JMQ0042 copia_JMQ0051 copia 2 Riu Francolí

3 comentaris

 • Riu Francolí, el meu riu més proper, que neix a l’Espluga del Francolí (Comarca de la Conca de Barbera) recorre per l’Alt Camp i mort al Port de Tarragona (El Tarragonès).

  Un riu generós de poc cabal però molt aprofitat des de sempre per ús industrial la pagesia i pel domèstic. De molt antic el seu recorregut alimentava molins de farina i fàbriques de paper molt importants, que van embrutir les seves aigües greument.

  La conca mediterrània, hi ha la dita de “aquest país no sap ploure “passar de ser un riu amb poc cabal a un de grans rierades. Històricament també ha estat per fets de guerra, la Batalla del Pont de Goi contra els exèrcits francesos (1809), és un bon exemple.

  El temps i la nova cultura d’aigües ha retornat a poc a poc a la seva bona salut, els molins han desaparegut i les fàbriques de paper encara existents a causa del tema nacional ecològic amb noves lleis i tecnologia han fet canviat molt el seu estat natural. Això està accelerant que torni una fauna i flora cada cop més important.

  Malgrat tot, alguns fets de personatges indesitjables, fan que el bon gust per la natura retardi el seu normal creixement, l’art de caçar i de destruir encara té masses adeptes.

 • mikel ha dit:

  molt interesant.sapiguer el neixement de rius ?iel niu de aguila de alcover aon desemboca .gracies.


 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *