Oficis 52 : BOIXER, FRANCESC IBORRA

12 Agost 2015

Categoria: Oficis

Boixer

2 comentaris

 • BOIXER Que fa boixes del boix:
  FRANCESC IBORRA, artesa en boix, és de ALPENS (Barcelona),fabrica boixiles per l’art de les puntes de coixí.
  Present a la mostra de la 61ª Firagost de Valls, al Paseig dels Caputxins amb les Puntaires de la Comarca amb una esplendida mostra d’eines per eleborar la punta de coixí.
  Per contactar e-mail:boixetiborra@hotmail.es tel. 639369955

  Història de les puntes.La majoria d’especialistes situen els orígens de les puntes a Venècia a principis del segle XVI amb el desenvolupament dels treballs a l’agulla. Les primeres puntes són la denominada punta in aria. Els treballs amb boixet es desenvolupen a Flandes i ràpidament s’estenen per tota Europa. França i Bèlgica seran els països més importants i on es desenvoluparan les principals tècniques de punta de tota Europa.

  Els treballs de punta s’introdueixen a Catalunya a mitjans del segle XVII i ràpidament es converteixen en un negoci a partir del segle XVIII i fins a mitjans del segle XX. La influència de França serà molt important, ja que les puntaires catalanes aprendran diferents tècniques de punta francesa que realitzaran amb gran habilitat, com ara la blonda, la punta de Lilla i la de Valenciennes.

  El segle XIX, les principals cases de punta artesana es concentraran en l’àrea de Barcelona, al Baix Llobregat i la comarca del Maresme, i a l’àrea de l’Arboç, al Baix Penedès. A Barcelona van destacar les empreses de Josep Margarit i Josep Fiter i Inglès, aquest darrer va realitzar una alba per a la celebració de les noces d’or del Papa Lleó XIII. Al Maresme va destacar la Casa Castells d’Arenys de Mar que va treballar des del 1862 fins a l’any 1962 i l’any 1906 va realitzar el mocador per al casament de la reina Victoria Eugenia de Battenberg amb Alfons XIII, el disseny d’Alexandre de Riquer va ser adaptat per Marià Castells i Simón.

 • Rosario Gutiérrez Codes ha dit:

  Para comprar algunas cosas, como tenemos que hacer???


 • Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *